Navigatie

3C Nanocoatings

De natuur als voorbeeld: Het Lotus-Effect®

De lotusplant ( Nelumbo nucifera ) wordt vereerd in Azië vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid. Hoewel het in modderig water groeit, lijken de bladeren altijd onberispelijk schoon. De bladeren van de planten zijn superhydrofoob, d.w.z. druppels water die zonder resten wegrollen en eventuele onzuiverheden met zich meevoeren.

Zelfreinigende of gemakkelijk schoon te maken oppervlakken kunnen de vereiste hoeveelheid reiniging verminderen. Vooral in het geval van industriële reiniging kan dit de arbeidskosten verlagen en de duurzaamheid van een materiaal verlengen. Lagere energiekosten en minder gebruik van schoonmaakmiddelen zullen naar verwachting de belangrijkste milieuvoordelen zijn.

Het principe van zelfreiniging werd in 1973 ontdekt door de botanicus Wilhelm Barthlott en zijn team aan de universiteit van Bonn. Omdat het een zuiver fysisch-chemisch effect is dat niet aan een levend systeem is gebonden, geloofde Barthlott dat de technische implementatie mogelijk moest zijn. De industrie toonde echter aanvankelijk weinig interesse en dus produceerde hij zijn eigen technische oppervlakken met deze eigenschappen, patenteerde hij op zijn uitvinding en registreerde hij de merknaam "Lotus-Effect®".

Het eerste commerciële product dat werd gemaakt in samenwerking met de industrie was een siliconenhars huisverf die sindsdien op grote schaal wordt gebruikt en waarin silicium nanodeeltjes een micro-gestructureerd oppervlak vormen. Andere "Lotus-Effect®" -producten omvatten keramische dakpannen, architecturaal glas en een spray voor industrieel gebruik die oppervlakken tijdelijk niet-bevochtigbaar en zelfreinigend maken. Er wordt ook vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van zelfreinigende stoffen.

© 2017 - 2019 3C Nanocoatings | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel